Zoneatlaksen kehittämä älykäs matkaopas auttaa matkailijaa ja paikallista löytämään kiinnostavimmat kohteet ja tapahtumat alueella. Tavoitteena on maailmanlaajuinen paikkatietoalusta, joka parantaa kohteiden ja uuden tekemisen löytämistä.
Matkailuun ja ulkoiluun liittyvä tieto on sirpaleina eri palveluissa. Olipa kysymys paikallisista asukkaista tai kohdetietoa etsivistä matkailijoista, hakukone on tyypillisesti Google. Tulokset ovat vaihtelevia ja johtavat blogeihin, kaupunkien visit-sivustoihin ja matkailuyritysten palveluihin. Vastaanottajan kannalta matkakohde on kuitenkin kokonaisuus.
Mitä me sitten etsimme? Kohde- ja paikkatiedon lisäksi kävijöitä kiinnostavat paikallisten vinkit, erikoisemmat aktiviteetit ja tietysti muiden kokemukset. Etsimme kohteiden sijainnit ja arvostelut Google Mapsista tai Tripadvisorista, henkilökohtaisemmat kokemukset puolestaan blogeista ja sosiaalisen median palveluista. Etsimme tietoa eri paikoista, koska tätä kaikkea ei löydy yhdestä kanavasta.
Zoneatlaksen missiona on tehdä vähemmän tunnetuista matkailu-, kulttuuri- ja luontokohteista paremmin löydettäviä, ja yhdistää eri tahojen tuottama tieto elämykselliseen ja inspiroivaan muotoon. Olennaista palvelussa on myös matkailijaa oikeasti kiinnostavan tekemisen löytäminen älykkäiden suositusten avulla.
Paikkatietoon perustuvan oppaan rakentaminen käynnistyy Oulun, Espoon ja Kuusamon kanssa toteutettavasta DigiCult-hankkeesta, jonka tavoitteena on parantaa alueiden kulttuuri- ja luontokohteiden löydettävyyttä. Osapuolet ajattelevat kuitenkin isosti. Tähtäin on maailmalla.
”Zoneatlaksen missio ja DigiCult-hankkeen tavoitteet kohtaavat äärimmäisen hyvin. Haluamme yhdessä rakentaa oikeasti mielenkiintoisen tekemisen pariin ohjaavan palvelun ja löytää ratkaisut kohteiden löydettävyyteen”, sanoo palvelun toteutuksesta vastaavan Zoneatlaksen projektipäällikkö Severi Vihavainen.
Julkisrahoitteisessa hankkeessa kuntia kannustetaan tekemään yhdessä.
”Se on järkevää, koska tarpeet ovat kaikilla samoja”, kertoo DigiCult hankkeen projektipäällikkö Atte Karjalainen.
”Avoin alusta palvelee käyttäjiä ja sitä kautta kaikkia mukana olevia tahoja. Olemme nähneet alusta asti, että kolmen kunnan yhteishanke on osa suurempaa narratiivia. Ajattelemme Oulussa, että tässä on hienoa olla pioneerina mukana”, hän sanoo.
Zoneatlaksen tavoitteena on jatkossa luoda avoin standardi matkailu- ja ulkoiluaiheisen paikkatiedon esittämiselle – kaikkialla maailmassa. Näin kuka tahansa voi hyödyntää ja rikastaa olemassa olevaa paikkatietoa avoimesti ja veloituksetta. Paikkatietoon liittyvän erikoisosaamisen ja matkailun toimialakokemuksen lisäksi palvelun tulevaisuuteen liittyvä innovatiivinen näkemys johti Zoneatlaksen valintaan hankkeen toteuttajaksi.
Palvelun muotoilussa käyttäjät on nähty alusta asti sisällöntuottajina ja suosittelijoina. Tavoitteena on, että opas saa sosiaalisen ulottuvuuden, jossa aktiivisesti osallistuvia palkitaan tavalla tai toisella.
”Kysymys on osallistamisesta ja pelillistämisestä, joista olemme saaneet hyviä kokemuksia esimerkiksi Metsähallitukselle toteutetun Retkikompassi-palvelun ja Maanmittauslaitoksen Pyykkijahti-pelin kautta”, Severi Vihavainen kertoo.
Nämä ominaisuudet liittyvät vahvasti liiketoimintamalliin, joka on edellytyksenä hankkeen kautta syntyvän palvelun tulevaisuudelle. Vihavainen kertoo, että lopullinen muoto ja seuraavan vaiheen rahoitus ovat vasta tarkentumassa.
Digitaalisen alustan rakentaminen on puolestaan hyvässä vauhdissa. Syksyllä tapahtuva julkaisu ei tarkoita sitä, että palvelu olisi valmis, vaan sitä, että käyttäjät saadaan mukaan. Tämän kaltaisessa projektissa se tarkoittaa jonkin uuden alkua.
Lisätietoja:
Oulun kaupunki: Atte Karjalainen, projektipäällikkö, 040 559 2485, atte.p.karjalainen@ouka.fi
Zoneatlas: Severi Vihavainen, projektipäällikkö, 050 472 2272, severi.vihavainen@zoneatlas.com